Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpověď matky (2.část): Nebyla jsem úplně slepá, jen úplně „blbá“.

Moje mladší dcera se drogám nevyhnula a stala se jejich uživatelkou. Jsem dobrá máma, ale víra v to, že jsem dobrá máma byla rázem nabouraná a těžko jsem hledala cestu, jak tomu zase uvěřit. Vždycky jsem svoje děti milovala a dávala jim to najevo. Nevyrůstaly vedle mě jako vedle „studeného čumáku“, který své city nedává najevo. Podporovala jsem je ve sportech, v učení, v různých zábavných aktivitách. Snažila jsem se jim být pořád nablízku a podpořit je, kdykoliv projevily zájem. Zajímala jsem se o to, čím se baví, co je baví, co cítí, jak se cítí, jak jim jde učení, a to nejen učení ve škole, ale i v jejich zábavných aktivitách a sportu. Já sama nejsem ve sportu nijak nadaná, ale i přesto jsem se snažila (dokud jsem jim stačila), jim dělat parťáka a krýt jim všude, kde to potřebovaly záda. Moje dcery věděly, že za mnou můžou s čímkoliv přijít a já je neodmítnu a vždycky si pro ně najdu čas a pomůžu.

Komunikovaly jsme spolu denně.

Proto to pro mě byl takový šok, když jsem zjistila, že je dcera drogově závislá, a považte, že to trvá už sedm let. Umíte si představit ten šok? Dělo se to tolik let, vedle mě, pod mojí střechou. A já za celou tu dobu nic nevěděla, nic nepoznala. Možná přemýšlíte, jak je to možné. Já jsem se o tom něco napřemýšlela, a proto jsem o sobě začala tolik pochybovat. Přece dobrá máma pozná, že s jejím dítětem není něco v pořádku a má hned zasáhnout. Jak to může člověk, který si myslí, že je dobrá máma, nechat zajít tak daleko a tolik let?

Nemám nic na ospravedlnění.

Já jsem vlastně zanedbala jen vlastní vzdělávání v téhle oblasti. Já jsem byla tolik přesvědčená, že se mě to netýká, že mě nikdy ani ve snu nenapadlo, cokoliv si o drogách přečíst, jakkoliv se vzdělat. A to byla chyba. Jenže to téma mi bylo tolik odporné, že mě ani nenapadlo se mu někdy věnovat. Nechci, aby to vyznělo, že jsem kdovíjaký puritán, protože moje heslo na celý život je, že alkohol, cigarety a drogy k plnohodnotnému životu nepatří. Že se občas někdo napije, že si někdo zakouří, to je opravdu běžné. Sama to nevyhledávám a kuřáci mě obtěžují, ale jsou mezi námi a počítám s nimi. S drogami je to jiné, s těmi jsem v životě nepočítala.

Nebyla jsem úplně slepá, jen úplně „blbá“.

Moje mladší dcera byla od malička velmi živá, veselá, sportovně založená. Na jaký sport se podívala, ten jí šel a vždycky velmi dobře. Sportování jí bavilo, ve společnosti byla vždycky velmi oblíbená pro svoji veselou povahu a to, že si věděla se vším rady.

Všechno se začalo měnit po příchodu na gymnázium. Sport, kterým vždycky žila, začala zanedbávat. Okolí říkalo, že to dělá puberta. Když se několikrát opila, byla to zase jen puberta. Pravda je, že všechny nové zkušenosti nabírala rychle a rychle od nich zase upouštěla, takže se to pubertou vždycky omluvit dalo.

Pak ale přišlo období, kdy experimentovala s prášky – s analgetiky. Prášky a alkohol – to opravdu nejde dohromady. Jedná se o velmi krátké období, ale v tu dobu (opilá a napráškovaná) se stačila demonstrativně pořezat na zápěstí. Odvezla jsem ji do nemocnice na dětskou psychiatrii. I tam si ale uměla poradit a za týden ji propustili s tím, že bude dočasně ambulantně navštěvovat psychiatra. Psychiatra navštěvovala pravidelně a užívala antidepresiva, která jí předepsal.

Pokračování příští sobotu.

Autor: Pavla Matějů | pátek 17.10.2014 23:55 | karma článku: 9,89 | přečteno: 1670x
  • Další články autora

Pavla Matějů

Zpověď matky (29.část): Vydrží ?

Srpen 2014. Tenhle týden proběhl poslední soud. Od chvíle, kdy byla dcera zatčená, to trvalo celý rok. Snad jsme ale už došli do poslední fáze a všechno končí. Dcera vyvázla s podmíněným trestem tj. 3 roky s podmínkou na 5 let.

24.4.2015 v 23:55 | Karma: 21,46 | Přečteno: 8078x | Diskuse| Ona

Pavla Matějů

Zpověď matky (28.část): Dovětek

Nemáme ještě všechno za sebou. Soudy pracují pomalu, nesmyslně bývají odročovány a protahovány. Nevidím v tom nic jiného, než že si právníci vzájemně hrají do karet a přivydělávají si peníze.

17.4.2015 v 23:55 | Karma: 21,46 | Přečteno: 8441x | Diskuse| Ona

Pavla Matějů

Zpověď matky (27.část): Propuštěná

Začínalo jaro a pořád se nic nedělo. Dcera už ani nechtěla, abychom jí na návštěvu vozili nové a nové prádlo. Většinu toho, co jsme přivezli, vracela ihned zpátky. V cele si nechávala jen minimum. Vysvětlila nám, že všechno, co tam má, si musí při každé eskortě vézt sebou a nikdo jí s tím nepomůže. Tak své věci omezovala, aby se jí lépe cestovalo sem a tam.

10.4.2015 v 23:56 | Karma: 28,33 | Přečteno: 14994x | Diskuse| Ona

Pavla Matějů

Zpověď matky (26.část): Propojené na dálku

Je to zvláštní, jak je silné pouto mezi mámou a jejím dítětem. Za celou dobu, co jsme nemohly být v kontaktu, jsem vždycky na sobě poznala, že se děje něco neobvyklého, něco zlého, že dcera není v pohodě a že jí je mizerně. Vždycky jsem to na sobě pocítila a bylo mi taky zle a nespala jsem. Bylo to naprosté propojení na dálku, jako kdyby mezi námi vedly neviditelné kanály, kterými jsme si sdělovaly své pocity.

3.4.2015 v 23:55 | Karma: 18,69 | Přečteno: 7712x | Diskuse| Ona

Pavla Matějů

Zpověď matky (25.část): Psychika je prevít

Pořád jsme doufali, že ji na vánoce pustí domů a že už budeme všichni spolu. Nestalo se tak. Těsně před vánocemi jsme měli umožněnou návštěvu. Přivezli jsme jí maličký skládací vánoční stromeček s miniaturními ozdobičkami a trochu vánočního pečiva, protože už měla nárok na přijetí balíčku a dostala k balíčku povolení ho přijmout. Dcera si tam ten maličký stromeček ani nechtěla nechat, měla strach, že když by si vánoce připomínala, že by jí bylo ještě hůř.

27.3.2015 v 23:53 | Karma: 20,74 | Přečteno: 13250x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4906x
Moje dcera brala drogy....toto je moje zpověď.

Seznam rubrik